Oklah, sambal hitam ni makanan tradisional orang Pahang.. X semua yang tahu tentang makanan ini.. Ramuan utama nya adalah belimbing buluh(yang kecil) direbus sehingga 3-4 jam hingga warnanya bertukar menjadi hitam.. Bukan nya biar hangus ke atau apa.. Rebus mana ada hangus da... Nanti dia jadi macam mendapan.. So, yang belimbing tu kita ambil.. Air dia kita buang sebab banyak asid.. Kalau orang Pahang nak rebus, mereka akan rebus dalam tin minyak tanah yang besar. Kalau guna periuk, asid tuh boleh menghakis periuk dan menyebabkan berlubang lah periuk mak korang.. Jangan dibuat tau.. Kang jenuh nak dengar jeritan tarzan mak korang.. Hehehehe..
Ala makana ni macam sambal biasa je, ada cili, letak bawang, pastu ikan bilis.. Macam biasa, cuma yang membezakan belimbing hitam tu dan guna cili padi.. Biasa kan guna cili merah.. Mesti korang ingat.. "Gila ke guna cili padi nak buat masak sambal."... Ouh, tiada yang mustahil.. Anda berani nak makan?? Hehehe.. Oklah.. Keluarga aku ni kan orang Negeri Sembilan, jadi makanan yang pedas ni da sebati dalam diri kami...
Aku nak tunjuk bahan2 dan cara2 nak masak ni..
Inilah rupanya belimbing hitam yang aku cerita tadi.. Belimbing nih sangat lah masam..
Sebab tuh guna cili padi, nak balance masam dan pedas..
Mungkin korang tengok macam apa je..
Tapi kalau da masak, memang sodap.. Menjilat jari kawan sebelah..
Cili padi dalam 3 genggam pun da ok.. Tapi disebabkan family aku nih gila pedas, Bayangkan plastik merah yang penuh tu, aku amik tinggal sikit je.. Diorang boleh cakap x pedas, aku tambah lagi cili sampai licin lah plastik tu.. Diorang boleh cakap " Rasalah pedas sikit dari tadi tu yang macam tawar je"
Cis, berani kutuk masakan aku..
Ni bahan yang ketiga, bawang merah dan ikan bilis.. Bawang merah tuh bahagi 2, sebab satu untuk gorang dan satu lagi tuh untuk blender..
Sebelum mula, aku nak bagi tahu.. Aku x reti guna bahasa masakan(camca,hiris,dadu).. Yang aku tahu, aku potong je dan letak berapa banyak yang aku nak.. Barulah meletup........!
1) Ambil dalam 4 sudu belimbing hitam, cili padi dalam 5 genggam, bawang merah sikit.. Pastu korang blender sampai jadi lumat..
2) korang goreng ikan bilis sampai jadi ranggup@garing(x perlu angkat), pastu letak bawang.. Agak2 nak masak bawang merah tu, campurkan bahan yang da korang lumatkan tadi.. Akhir sekali, eh belum lagi... Korang jangan lupa letak garam.. Masak lah sehingga betul2 masak..
Akhir sekali, rasalah masakan korang tu sedap ke x..?
Kalau aku masak, mesti sedap punya.. Hehehehe..
Sekian.................
No comments:
Post a Comment